Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony z piwem

Kurczak pieczony z piwem

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 873

Dodano:

Odsłon: 2153

Kurczak - chyba najbardziej popularne mięso na świecie. Żeby przygotować w swoim domu pieczonego kurczaka, nie trzeba już spędzać długich godzin przy garnkach, patelniach i rondlach. Poznajcie nasz idealny sposób na pieczonego kurczaka!

Przygotowanie

  1. Zamkniętą butelkę z piwem namoczyć w ciepłej wodzie i usunąć etykiety.

  2. Kurczaka wewnątrz natrzeć czosnkiem i solą a na zewnątrz olejem wymieszanym z curry, papryką i oregano, zostawić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

  3. Kurczaka posadzić na otwartej butelce piwa, postawić w brytfance i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny (1 godzina na każdy kilogram mięsa) piec do uzyskania złotego koloru w 180 stopniach Celsjusza przy grzaniu góra-dół.

  4. Przed podaniem ściągnąć z butelki i pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń