Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 715 Ocena: 44994

Dodano:

Odsłon: 3348

Pyszne, delikatne mięsko, panierowane w mące i roztrzepanym białku. Wyglądem przypominające mi trochę krewetki. Całość uzupełnia ryż orzeszki ziemne. Polecam to danie, cudownie smakuje i cudownie pachnie.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • orzeszki ziemne solone 100g
  • ryż brązowy 200g
  • cebula 1 sztuka
  • papryczka chili (suszona) 1/2 sztuki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • białko jaja kurzego 3 sztuki
  • mąka pszenna 150g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w długie paski. Białko jajka roztrzepać widelcem, nie należy go ubijać na sztywną pianę. Mięso drobiowe obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym białku, smażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.


  2. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem papryczki chili, nabierze ostrości.
    W oddzielnym rondelku podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w piórka. Dodać orzeszki ziemne, sos sojowy i ocet winny. Całość podlać odrobiną (4 łyżki) wody, dusić przez chwilę. Następnie dodać ugotowany ryż, zamieszać. Jeżeli kawałki kurczaka w tym czasie wystygną, należy je podgrzać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
    Podgrzewamy kilka minut. Ciepłe podajemy z ryżem i ulubioną surówką lub ogórkami curry ze słoiczka.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 27 grudnia 2014 Mięsko wygląda przeapetycznie! Tylko te smażenie na głębokim oleju, nie dla mnie po świątecznym obżarstwie ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń