Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po chińsku z makaronem FIT

Kurczak po chińsku z makaronem FIT

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 1981 Ocena: 9913

Dodano: 15.05.2018

Odsłon: 4770

Zdrowe i smaczne danie na obiad.

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie makaronu sojowego/ ryżowego
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1/3 cytryny
  • mieszanka chińska- warzywa mrożone 400 gram
  • przyprawy: najlepiej łyżeczka mieszanki chińskiej (sól, pieprz, cynamon, curry)
  • opcjonalnie; 1/3 łyżeczki pasty curry
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150-200 ml wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i sos sojowy. Odstawić na minimum godzinę do lodówki, a następnie podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać mrożone warzywa i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Ja dodaję jeszcze odrobinę pasty curry dla wzmocnienia smaku. Podlać wodą i spróbować (dla osób lubiących bardziej intensywny smak można dodać jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego). Pod koniec dodać sok z cytryny i zagęścić mąką ziemniaczaną. W między czasie przygotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu i dodać do sosu. Podsmażyć jeszcze 2-3 minutki. Danie można podać z posiekanym, świeżym szczypiorkiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń