Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym

Autor: ugotujiprzetestuj

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 547

Dodano: 25.04.2018

Odsłon: 405

Kolejna odsłona chińskiej kuchni. Tym razem aromatyczny kurczak z makaronem ryżowym. Pyszne, lekkie i szybkie danie - idealne na obiad w upalny dzień. Warto trochę poeksperymentować w kuchni - gorąco Was do tego namawiam! :-)

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • garść suszonych grzybów mun
  • kilka pędów bambusa (można kupić w zalewie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • sos sojowy
  • pieprz
  • olej ryżowy (lub inny)
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami oleju, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pokrojony w plasterki czosnek, papryczki oraz pokrojony w półplasterki lub starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym odsączamy i kroimy w paseczki.
    Paprykę i marchew myjemy, marchew obieramy ze skórki i kroimy w paseczki.
    Wyciągamy kurczaka z lodówki i całość przekładamy na patelnię i smażymy już bez dodatku tłuszczu. Stopniowo dodajemy marchew, paprykę, grzyby mun i na końcu bambusa. Doprawiamy według uznania sosem sojowym, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
    Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
    Smacznego! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń