Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak po grecku z ziołowym ryżem"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 68
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 115
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 68
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 115
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Wymieszaj w misce na marynatę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włóż do marynaty kawałki kurczaka i dokładnie go natrzyj. Przykryj miskę z mięsem i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Przygotuj ryżowo-ziołową sałatkę. Ugotuj ryż. Odstaw, żeby ostygł. Posiekaj wszystkie zioła i wsyp je do ryżu. Dodaj oliwę. Dopraw do smaku. Wstaw do lodówki, aby sałatka się schłodziła.
Wsyp do miski mąkę. Przypraw ją solą i pieprzem. Wyciągnij kurczaka z marynaty i obtocz go dokładnie w mące. Nie wylewaj marynaty. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż kawałki kurczaka przez 10 minut.
Przenieś podsmażone części mięsa na blachę i polej je marynatą. Piecz przez ok. 45 minut w 180 st. C. Gotowe mięso podawaj z sałatką ryżową.Źródło: Olivia