Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Kurczak po indyjsku"

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyj piersi kurczaka i pokrój na porcje. Papryczki chili poprzekrawaj wzdłuż, oczyść z nasion, posiekaj drobno razem z orzechami włoskimi i włóż do misy.

  2. Dodaj mielony mak, curry, tłuczony kmin, sok z cytryny i sól. Dobrze wymieszaj, włóż do tego porcje kurczaka i dobrze je obtocz. Odłóż na około 15 minut.

  3. Obierz cebulę, czosnek, imbir i drobno pokrój. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj porcje kurczaka i podsmaż je ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

  4. Mięso posyp posiekanym imbirem, posól, dopraw pieprzem i podlej wodą (ok. 200 ml).

  5. Naczynie przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 50 minut. Około 15 min przed końcem podlej kurczaka mlekiem kokosowym i dopiecz. Podawaj z duszonym ryżem i rodzynkami, udekoruj posiekanym szczypiorkiem i ćwiartkami limonki.

  6. Czas przygotowania: 75 minut 390 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń