Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po myśliwsku - Pollo alla cacciatore

Kurczak po myśliwsku - Pollo alla cacciatore

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3976

Dodano:

Odsłon: 681

Smaczny kurczak przyrządzony w nieco inny sposób. Duszony w sosie warzywno - pomidorowym smakuje wyśmienicie. jako dodatek - cieciorka ze szpinakiem. Obiad dla każdego!

Składniki

  • kurczak podzielony na 8 kawałków
  • 1 kg pomidorów
  • marchew
  • łodyga selera naciowego
  • cebula
  • zioła: gałązka rozmarynu, gałązka szałwii i listek laurowy - związane nitką
  • ząbek czosnku
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • ok. 10 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz - do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie umyj, osusz, podziel na porcje i delikatnie oprósz solą i pieprzem.
    Obsmaż partiami wszystkie kawałki na niewielkiej ilości oliwy.

  2. Marchew i seler naciowy pokrój "w zapałkę", cebulę w piórka.
    Na rozgrzaną patelnię (dużą, aby zmieściła się cała potrawa) wlej resztę oliwy i wrzuć pokrojone warzywa, cały ząbek czosnku i zioła.
    Podsmaż na złoty kolor - nie przypal!

  3. Dołóż do patelni obsmażone kawałki kurczaka, wlej wino i gotuj, aż odparuje.

  4. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i wytnij szypułki oraz oczyść z pestek.
    Dołóż do warzyw i mięsa.
    Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
    W razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty - podlej odrobiną bulionu lub wody.

  5. Dopraw do smaku i podawaj.
    Wspaniale smakuje z podsmażoną cieciorką ze szpinakiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń