Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 4236

Dodano:

Odsłon: 6910

Latwe, szybkie i niesamowicie smakowite danie, kurczak pieczony w warzywach i ziolach typowych dla Prowansji.

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 1 baklazan
  • 1 cebulka dymka
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 glówka czosnku
  • oregano, tymianek, rozmaryn
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa pokroic na czastki, dodac sól pieprz, przyprawy prowansalskie i zabki nieobranego czosnku.
    Na warzywa kladziemy kurczaka posypanego przyprawami i skrapiamy odrobina oleju z oliwek.

  2. Pieczemy ok. godziny w temp. 180° C.
    Zazwyczaj serwuje go z czastkami kartofli, które mieszam z warzywami, tym razem uzylam makaronu typu fagiolini z maslem i ziolami prowansalskimi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patros 13 czerwca 2014 Wyśmienity przepis na kurczaka. Wygląda bardzo apetycznie.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

terwol 13 czerwca 2014 Jak to wszystko apetycznie wyglada.
Doskonaly przepis. w sumie prosty, a jakze smakowity.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 13 czerwca 2014 Kurczak wypas! I piękny podgląd zdjęciowy z jego przygotowywania :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń