Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pod pierzynką

Kurczak pod pierzynką

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 18.04.2009

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kurczak pod pierzynką"

Składniki

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 limonki
  • sól
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej
  • pół pęczka natki
  • garść bazylii
  • 5 dag żółtego sera
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas ok. 35 min; porcja – 240 kcal, cena 2,30 zł

  2. Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, oczyść z ewentualnych błonek, a potem przekrój na cieńsze płaty. Umieść je w misce. Skrop sokiem wyciśniętym z jednej sparzonej limonki.

  3. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno poszatkuj 2 ząbki czosnku. Dodaj do mięsa razem z 2-3 łyżkami oleju oraz solą i pieprzem do smaku. Całość przemieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 2 godz.

  4. W tym czasie przygotuj pierzynki. Bułkę tartą wsyp do miseczki. Dodaj resztę przeciśniętego czosnku, drobno posiekaną natkę oraz bazylię, sok wyciśnięty z drugiej limonki oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec wlej 3 łyżki oleju i wsyp starty ser, wymieszaj.

  5. Mięso wyjmij z marynaty i ułóż na blaszce. Na każdy plasterek nałóż porcję mieszanki ziołowej. Piecz około 20 min w 200 st.

  6. Ewa Holisz z Iłownicy

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń