Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak ratatouille (ratatuj)

Kurczak ratatouille (ratatuj)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak ratatouille (ratatuj)"

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duży bakłażan
  • 2 średnie cebule
  • 2 żółte lub pomarańczowe papryki
  • 60 dag pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (1 duża pierś)
  • świeży rozmaryn i oregano do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażan pokrój w plastry i posyp solą, by stracił goryczkę. Po ok. 15 min opłucz go z nadmiaru soli, osusz i każdy plaster przekrój na dwie lub cztery części. Cukinię pokrój w niezbyt grube plastry, cebulę drobno posiekaj. Pomidory pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.

  2. Do rondla włóż pomidory, dodaj tymianek, wlej odrobinę wody i duś, od czasu do czasu mieszając.

  3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i przełóż do rondla z pomidorami. Następnie pozostałe warzywa przesmaż na patelni w niewielkiej ilości oleju.

  4. Najpierw paprykę i bakłażan, a następnie plastry cukinii. Warzywa po przesmażeniu natychmiast przełóż do rondla z pomidorami. Na koniec dodaj przeciśnięty czosnek i duś ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Umyte piersi kurczaka delikatnie oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej do bardzo wysokiej temperatury, włóż mięso i smaż po około 5 minut z każdej strony. Usmażone mięso pokrój na mniejsze kawałki, np. w plastry.

  6. Na talerzu układaj po porcji warzyw i kilka plasterków kurczaka, udekoruj ziołami. Podawaj na ciepło z pieczywem.

  7. 60 minut Porcja: 310 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń