Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak satay z grilla

Kurczak satay z grilla

Autor: Mechanik79

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 3706

Dodano: 04.10.2016

Odsłon: 3905

Kurczak satay z grilla o lekko orzechowym smaku i miodowych rumieńcach. Przysmak mojego pięcioletniego gizda (urwisa). Tym przepisem na grillowanego kurczaka kończę tegoroczny sezon grillowy.

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka sosu Tabasco (bez w opcji dla dzieci)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filet oczyszczamy z błonek i kroimy na długie 1 cm paski. Czosnek ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami tworząc marynatę w której marynujemy kurczaka minimum 3h do lodówki.
    Paski filetu nabijamy (na namoczone patyczki do szaszłyków) tworząc kształt przypominający falę.
    Grillujemy spokojnie najlepiej na brykiecie unikając ze względu na zawarty miód w marynacie jakichkolwiek płomieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Projekt 06 października 2016 Czy autor próbował kiedyś sosu satay...??? Na 100% nie. Ten przepis to jakaś kpina, jakby to zobaczył Azjata, to by tego ałtora zeżarł :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 04 października 2016 Fajne <3 Niestety w tym roku tylko w ogródku piwnym mieliśmy grilla :/

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń