Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak słodko-pikantny

Kurczak słodko-pikantny

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7976

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak słodko-pikantny"

Składniki

  • 8 udek kurczaka
  • bez kości
  • 2 słodkie ziemniaki (bataty)
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • duża zielona papryczka chilli
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 4 porcje • : 10 min • pieczenie: 30 min • 379 kcal/porcja • 6 zł/porcja

  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go w dużej misce z miodem, imbirem i cukrem. Włóż do tej marynaty kurczaka, wymieszaj.

  3. Bataty obierz i pokrój w duże cząstki. Paprykę pokrój w plasterki (jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, zostaw pestki). Cytrynę dokładnie wyszoruj i pokrój w plasterki.

  4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż udka kurczaka, na nich plasterki cytryny, a obok bataty. Skrop je po wierzchu resztką marynaty. Posyp pokrojoną papryką. Przypraw do smaku.

  5. Wstaw do pieca na 30 minut (bataty i mięso powinny być miękkie).

  6. Bataty z powodzeniem możesz zastąpić zwykłymi ziemniakami. Ale przed pieczeniem należy je podgotować (najlepiej w mundurkach).

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń