Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 779

Jeśli masz ochotę na coś orientalnego, nie pożałujesz:)

Składniki

  • 4 skrzydełka (może być filet z piersi, pałeczki)
  • makaron sojowy
  • sos sojowy 3 łyżki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • sezam
  • szczypiorek
  • mąka
  • sól
  • łyżka oleju sezamowego
  • czosnek granulowany
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlej sos sojowy, łyżkę oleju sezamowego, miód oraz przeciśnięty czosnek. Wszystko wymieszaj do rozpuszczenia miodu. W tak przygotowaną zalewę włóż umytego kurczaka. Zostaw na ok 30 minut.

  2. Kurczaka obtocz w mące i piecz na złoty kolor (skrzydełka potrzebują więcej czasu, więc aby się nie spaliły, a były miękkie wrzuć je do piekarnika na ok 30 minut w temp 160 stopni).

  3. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętaj o posoleniu. Makaron odcedź, skrop odrobiną oleju sezamowego oraz posyp delikatnie czosnkiem granulowanym.

  4. Wyjmij kurczaka z patelni i wlej zalewę. Chwilę podgotuj i dodaj łyżkę sezamu. Do lekko zredukowanego sosu włóż usmażonego kurczaka i obtocz go w sosie.

  5. Nałóż makaron na talerz, na to kawałki kurczaka, wszystko polej resztką sosu i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 grudnia 2017 Wybieram zdecydowanie pierś z kurczaka, reszta bez zmian :)

PYCHOTKA :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń