Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowym

Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1060

Dodano:

Odsłon: 620

Święta, święta i po świętach niestety czas wracać znowu do swoich obowiązków prasowych. Do tego zrobiło się bardzo zimno, dlatego dzisiaj robimy kurczaka teriyaki z pysznymi kopytkami szpinakowymi. Cieplej się zrobiło? Mam nadzieję; )

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżki oleju sezamowego
  • garść czarnego sezamu
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 garści świeżej bazylii
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, starty imbir i czosnek. Zagotowujemy i przestudzamy. Następnie gotujemy ziemniaki. Studzimy, przepuszczamy przez praskę i wykładamy na blat. Wsypujemy oba typy mąki, jajko i wyrabiamy delikatne gładkie ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i znów wyrabiamy. Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia, wyławiamy łyżką cedzakową. W tym samym czasie rozgrzewamy sos i wkładamy pokrojone w paski kawałki kurczaka. Smażymy z obu stron i podajemy z kopytkami. Polewamy pozostałym na patelni sosem i posypujemy sezamem z wierzchu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń