Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 277

Dodano:

Odsłon: 13145

pyszne danie rodem z Indii, moze byc pikantne albo lagodne - jak kto lubi...

Składniki

  • piers z kurczaka, ok 600g
  • pomidory swieze (ew 2 puszki), 500g
  • smietanka slodka 18%, 200ml
  • czosnek, zabki starte, 3 zabki
  • papryka slodka mielona, 2-3 lyzki
  • sol, do smaku
  • piprz czarny mielony, lyzeczka
  • kmin rzymski mielony, pol lyzeczki
  • mozna dodac swieze lub suszone chili, wg uznania
  • olej lub ghee (klarowne maslo niesolone)
  • lyzka cukru lub mniej
  • swieza kolendra i kawalki cytryny - do podania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. . w garnku na oleju podsmazyc czosnek I przyprawy. Dodac pomidory. poddusic ok 10 min az beda miekkie

  2. dodas sol i smietanke. przesmazyc. Mieso pokroic w kawaleczki i dodac do masali (sosu) i gotowac az bedzie miekkie (ok 20 min powinno byc wystarczajace).

  3. posypac kolendra, podawac z bialym wyzem basmatii ugotowanym na sypko, ew w chapati czy naanem (bagietka tez bedzie ok) Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń