Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w botwince

Kurczak w botwince

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 300

Dodano:

Odsłon: 128

To dość szybki, smaczny i prostu sposób na obiad. Jedyne czego potrzebujemy to piersi z kurczaka, botwinka oraz mozzarella, która nada kremowego smaku i pięknie się rozpuści. Jeśli lubicie botwinkę to z pewnością to danie przypadnie Wam do gustu.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka, umyte, oczyszczone i pokrojone w mniejsze części
  • jajko i bułka tarta do obtoczenia kurczaka
  • pęczek botwinki – liście i buraczki
  • kulka mozzarelli pokrojona w plastry – tyle samo ile plastrów kurczaka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, łyżka posiekanego koperku
  • Masło
  • 100 ml bulionu warzywnego
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kawałki kurczaka panierujemy w jajku i bułce, podsmażamy na patelni by skórka zrobiła się chrupiąca. Odkładamy je talerz.

  2. Liście botwinki dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze części. Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy starte buraczki i chwilę podsmażamy. Dodajemy liście, posiekany koperek, wlewamy bulion, doprawiamy i gotujemy około 15 minut. Do buraczków dolewamy śmietankę i mieszamy. Na wierzchu kładziemy kawałki kurczaka a na nich mozzarellę.

  3. Patelnię przykrywamy i gotujemy około 10 minut by kurczak doszedł w środku, a ser się rozpuścił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń