Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak w cieście"
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 3474
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 312
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 96
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 277
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 3474
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 312
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 96
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 277
Składniki
Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Włóż ją do rondla z wrzącą wodą, gotuj ok. 5 min. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do środka włóż ugotowaną cytrynę. Otwór zepnij wykałaczką a nogi zwiąż bawełnianą nitką.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj 1 łyżeczki soli, wymieszaj. Stopniowo dodawaj 1 szklankę zimnej wody, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Podziel je na dwie części. Pierwszą cześć ciasta rozwałkuj na grubość ok. 7 mm, na środku rozłóż kurczaka. Przykryj go drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta, dokładnie zlep brzegi ciasta. Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem.
Wierzch ciasta posmaruj wodą. Piecz około 90 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni. Rada: W trakcie pieczenia ciasto wchłonie tłuszcz i aromat z kurczaka. Po upieczeniu wierzch ciasta podziel na mniejsze kawałki i podawaj jako dodatek do mięsa.
75 minut Porcja: 345 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie