Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w cieście

Kurczak w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 267

Dodano:

Odsłon: 1474

Soczysty kurczak smażony w cieście - świetny jako obiad lub imprezowa przekąska

Składniki

  • 1kg pałek z kurczaka
  • olej do głębokiego smażenia
  • przyprawa do kurczaka
  • bazylia, tymianek, pieprz, rozmaryn, czosnek w proszku, imbir w proszku
  • ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 2 lyzki oleju roślinnego
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 350ml zimnej wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaki myjemy i ściągamy skórę. Równomiernie rozprowadzamy przyprawy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.

  2. Składniki ciasta miksujemy na jednolitą masę - powinno być lejące.

    Zalewamy nią kurczaka. Mieszamy dokładnie, tak aby z każdej strony był pokryty ciastem.

  3. Zalewamy ciastem kurczaka. Mieszamy dokładnie, tak aby z każdej strony był pokryty ciastem.

  4. Do rozgrzanego oleju wkładamy pałki tak aby były w całości zakryte i smażymy do uzyskania ciemnozłotego koloru.

  5. Jeśli smażymy więcej partii to gotowe kurczaki można przełożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Co jakiś czas skraplamy je olejem.

    Gotowe!

  6. Również skrzydełka nadadzą się świetnie do pieczenia jako imprezowa przekąska, a amatorom czosnku polecam zanurzyć całe ząbki w cieście, upiec i spróbować takiego snacka* ;)

    * - tylko nie przychodźcie później do mnie z pretensjami, że Was małżonek lub małżonka nie chce całować przez oddech smoka ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń