Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i serem

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3854

Dodano:

Odsłon: 21747

Dawno nie jadłam tak smacznie przyrządzonego kurczaka, jak właśnie tego w cieście francuskim. Prawdą jest, że porcje są naprawdę ogromne, ale dla zgłodniałej płci męskiej na pewno nie będzie problemu z ich konsumpcją :-))) Mięso jest niebywale delikatne i soczyste, dzięki temu, że jest zamknięte w cieście francuskim podczas pieczenia nie wysycha. Kurczak tak przyrządzony idealnie smakuje z sosem czosnkowym i batatami.

Składniki

  • 6 filetów z kurczaka
  • 3 op. ciasta francuskiego
  • 6 plastrów sera topionego
  • 500g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • jajko do posmarowania
  • sezam
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy w środku tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim szpinak. Gdy liście znacznie zmniejszą swoją objętość, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obficie solimy. Szpinak jeszcze chwilę podsmażamy i lekko studzimy.

  3. Piersi z kurczaka nadziewamy ciepłym szpinakiem i plasterkiem topionego sera, a następnie spinamy je wykałaczkami (tak, aby farsz zamknąć w środku). Tak przygotowane piersi oprószamy przyprawą do kurczaka i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.

  4. Ciasto francuskie (koniecznie w temp. pokojowej!) rozwijamy i dzielimy na dwa równe kwadraty. Na każdy płat kładziemy kurczaka (oczywiście bez wykałaczek :-) ), nacinamy ciasto po obydwu stronach i na przemian przeplatamy ze sobą paski ciasta.

  5. Gotowe pakunki z kurczakiem smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 45 minut w 170*C, a kolejne 5 minut w 200*C. Kurczak w środku powinien mieć temp. ok 80*C (jak będzie więcej to nic się nie stanie, dzięki temu, że mięso jest owinięte nie wysycha).

  6. zdj

  7. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 13 kwietnia 2016 Bardzo dziękujemy za ten przepis - zamieściliśmy go w naszym zestawieniu 20 ciekawych przepisów na dania z kurczakiem - https://smaker.pl/newsy-20-smacznych-pomyslow-na-kurczaka,1899062,a,.html

Pozdrawiamy :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dagpa 18 lipca 2015 Bardzo smaczne! Wyszło identycznie jak na zdjęciu ;) Danie jest bardzo sycące - trzeba przygotować tyle "pakunków" ile osób na obiedzie, bo jak to potem odgrzać...?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń