Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak w galarecie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 600
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 882
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 600
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 882
Składniki
Mięso oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj jedną oczyszczoną marchewkę, obraną i przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego.
Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie i zacznie odchodzić od kości.
Wyjmij ugotowanego kurczaka, oddziel mięso od kości, pokrój na kawałeczki. Wywar przecedź przez sito. Odmierz 750 ml. Ponownie wlej do garnka. Pozostałe marchewki obierz, ugotuj w małej ilości wody, odcedź, a potem pokrój w plasterki. Kukurydzę osącz z zalewy, przelej zimną wodą.
Żelatynę rozpuść w odcedzonym wywarze. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Miseczki przepłucz zimną wodą. Nakładaj porcje mięsa i warzyw, zalej wywarem, odstaw do stężenia. Galaretki podawaj na liściach sałaty, dekoruj listkami bazylii.
12 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 90 kcal, cena 1,70 złŹródło: Świat kobiety