Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 19

Wypróbowany przepis na "Kurczak w galarecie"

Składniki

  • 1 średni kurczak (1
  • 2 kg)
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 dag kukurydzy z puszki
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • sałata
  • listki bazylii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj jedną oczyszczoną marchewkę, obraną i przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego.

  2. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie i zacznie odchodzić od kości.

  3. Wyjmij ugotowanego kurczaka, oddziel mięso od kości, pokrój na kawałeczki. Wywar przecedź przez sito. Odmierz 750 ml. Ponownie wlej do garnka. Pozostałe marchewki obierz, ugotuj w małej ilości wody, odcedź, a potem pokrój w plasterki. Kukurydzę osącz z zalewy, przelej zimną wodą.

  4. Żelatynę rozpuść w odcedzonym wywarze. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Miseczki przepłucz zimną wodą. Nakładaj porcje mięsa i warzyw, zalej wywarem, odstaw do stężenia. Galaretki podawaj na liściach sałaty, dekoruj listkami bazylii.

  5. 12 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 90 kcal, cena 1,70 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń