Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak w galarecie:

Kurczak w galarecie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 579

Dodano:

Odsłon: 315

Danie popularne ale podane w formie babki , ładniej prezentuje się na stole.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela
  • marchewka, pietruszka, pora, pół selera
  • kawałek papryki
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku (jeśli lubimy jego zapach i smak)
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, zalać zimną wodą.
    Dodawać pokrojone warzywa (bez papryki).
    Gotować aż mięso będzie odchodzić od kości.
    Ostudzić. Obrać ze skóry i kości.

  2. Z wywaru odlać 1/2 litra i rozmieszać z gorącą żelatyną.
    Odstawić do przestygnięcia,
    Formę do babki przepłukać zimną wodą. Na dnie ułożyć pokrojoną marchewkę (nie za dużo, bo galarateka będzie miała słodki smak), listki pietruszki i drobno pokrojoną paprykę.
    Następnie wyłożyć rozdrobnione mięso.
    Zalać przestudzonym wywarem.
    Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Przed podaniem zanurzyć na kilka sekund w misce z gorącą wodą by galaretka łatwo wyszła z formy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 11 października Uwielbiam galaretę z kury, ta wygląda pysznie.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń