Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w orientalnym smaku

Kurczak w orientalnym smaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 1923

Dodano:

Odsłon: 331

Lubie eksperymentować w kuchni i tak właśnie powstał ten przepis: z kurczaka po indyjsku powstał kurczak orientalny.

Składniki

  • filet z kurczaka podwójny 1 szt
  • pomidory 5 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • imbir starty 1 kopiasta łyżka
  • cebula 1 szt
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • śmietana 30% 0,5 szklanki
  • ocet winny 2 łyżki
  • płatki suszonych pomidorów 2 łyżki
  • curry 1 kopiasta łyżka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • chili 1 płaska łyżeczka
  • masło klarowane 2 łyżki
  • bulion 1 szklanka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ryż brązowy 1 woreczek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż naturalny brązowy gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy delikatnie solą i pieprzem i odstawiamy.
    Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Czosnek i imbir po obraniu ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy czosnek, imbir i cebulę. Mieszając podsmażamy do czasu aż staną się szkliste. Dodajemy cynamon, curry, chili i ocet winny. Mieszamy ciągle podsmażając. Po chwili dodajemy obrane pomidory, płatki suszonych pomidorów i koncentrat pomidorowy.

  2. Następnie wlewamy ciepły bulion i gotujemy całość ok. 10 min tak by sos lekko odparował. Wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.
    Na koniec dodajemy przygotowanego kurczaka, mieszając zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu często mieszając ok. 10 min - do czasu aż mięso będzie miękkie. Ostatecznie doprawiamy.
    Porcje ryżu podajemy z przygotowanym sosem z kurczakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń