Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w parmezanie

Kurczak w parmezanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Kurczak w parmezanie"

Składniki

  • 1 średni kurczak (ok. 1
  • 2 kg)
  • 10 ząbków czosnku
  • 12 dag masła
  • 200 ml białego wina 38 gałązek natki 310 dag parmezanu
  • sól
  • mielony biały pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas ok. 45 min; porcja – 380 kcal, cena 4,20 zł, 6 porcji.

  2. Tuszkę kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, podziel na mniejsze porcje. Natrzyj dokładnie solą oraz mielonym białym pieprzem.

  3. Ząbki czosnku obierz z osłonek. Na dużej patelni rozgrzej połowę masła. Gdy się rozpuści, wrzuć kawałki kurczaka. Smaż z każdej strony, aż mięso się zrumieni, a skórka będzie chrupiąca. Wrzuć czosnek.

  4. Zmniejsz płomień. Smaż mięso z czosnkiem jeszcze około 5 minut. Całość podlej białym winem. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Poszatkuj je i wrzuć do mięsa. Przykryj pokrywką. Duś 25 minut.

  5. Sprawdź widelcem, czy mięso jest już gotowe (wypływający po nakłuciu sos nie może być krwisty). Jeśli tak, wrzuć do naczynia pozostałe masło. Rozmieszaj je w powstałym podczas duszenia sosie. Dopraw go solą i pieprzem. Parmezan zetrzyj na tarce, posyp mięso. Ogrzewaj, aż ser się rozpuści.

  6. Porcjowanie kurczaka zacznij od przecięcia tuszki wzdłuż, na pół. Od każdej połówki odetnij skrzydła i nogi (na wysokości kości udowej). Na koniec wytnij piersi z klatki piersiowej i przekrój je na pół.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń