Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak w pigwowej glazurze"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 59
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 32
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 104
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 59
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 32
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 104
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć pieprzem i solą. Nogi kurczaka związać mocną bawełnianą nitką. Tuszkę ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 75 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić na niezbyt duże cząstki, opłukać. Gotować około 15 minut w lekko posolonej wodzie.
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Włożyć je do posolonej wody i gotować 10 minut (lub wrzucić na wrzątek i gotować 3-4 minuty). Rozmaryn posiekać. Konfiturę z pigwy podgrzać. Po około 50 minutach pieczenia kurczaka podlać około 1/4 litra wody i posmarować go konfiturą.
Ziemniaki i brokuły odcedzić. Ułożyć w brytfance z mięsem. Posypać posiekanym rozmarynem. Tuż przed końcem pieczenia dodać skórkę z cytryny pokrojoną w cienkie paseczki.Źródło: Życie na gorąco