Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 90

Dodano:

Odsłon: 2873

Łatwe w przygotowaniu, szybkie, sycące danie. W naszym domu gości dość często.

Składniki

  • filet z kurczaka (podwójny, raczej wiekszy)
  • duża cebula - 2 szt.
  • wywar drobiowy - 1 1/2 szkalnki lub 1 kostka drobiowa rozpuszczona w 1 1/2 szklanki wody
  • śmietana 18 % - 100 ml.
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • curry - 1 czubata łyżka
  • liście laurowe - 4 szt.
  • pieprz ziarnisty - 20 ziaren
  • masło - 2 łyżki
  • ryż biały długoziarnisty - 2 torebki po 100 gram
  • szafran mielony - 1/4 łyżeczki
  • szafran kwiat - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1łyżka do gotowania ryżu
  • warzywa do ugotowania na parze (mieszanka)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wybieramy większy garnek z przykrywką w którym przygotujemy kurczaka.
    Filet z kurczaka myjemy i kroimy na około centymetrowej wielkości kostkę.
    Cebulę obieramy z łupin a następnie kroimy w ćwierć - plasterki.

  2. Kurczak w sosie curry:
    W garnku rozgrzewamy masło na które następnie wkładamy pokrojona cebulę którą musimy zeszklić. Czynności wykonujemy na małym ogniu by jej nie spalić Po zeszkleniu dodajemy curry i dokładnie mieszamy. Po około minucie dodajemy wywar (lub kostkę drobiowa rozpuszczona w wodzie). Wrzucamy liście laurowe, pieprz, pokrojonego w kostkę kurczaka. Możemy przykryć pokrywką ale należy pamiętać by co jakiś czas mieszać. Gdy kurczak zmieni kolor na jasny wówczas dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy pokrywka i powoli gotujemy 30 minut.
    Po tym czasie odlewam do naczynia w którym mam śmietanę trochę gorącego sosu i mieszam by śmietana sie zahartowała co spowoduje że gdy ja dodamy nie zważy sie nam. Tak zahartowana śmietanę wlewam do garnka z kurczakiem, mieszam i jeszcze chwile gotują (około 3minuty).

  3. Ryż:
    Gdy kurczak nam się gotuje możemy przygotować ryż.
    Do lekko osolonej wody dodaję szafran i wrzucam torebki z ryżem.

    Ryż gotuję około 15 minut by był sypki. Rozpoczęcie gotowania zgrywam z kurczakiem tak by wszystko gotowe było mniej więcej w tym samym czasie.


  4. Warzywa na parze:
    Mieszankę warzyw gotuję na parze około 15 minut tak by czas zakończenia gotowana zbiegł się z czasami kurczaka i ryżu.

  5. Podajemy wraz ze świeżymi ziołami - np. bazylią lub natką z pietruszki.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń