Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w Sosie Fistaszkowym (Poulet au Arachide)

Przepis dnia 2012-09-03
Kurczak w Sosie Fistaszkowym (Poulet au Arachide)

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 32326

Pyszne danie z kuchni Afryki Zachodniej. Tradycyjnie uzywa sie calego kurczaka pokrojonego na 8 czesci, ale my wolimy piersi ze wzgledu na krotszy czas gotowania i brak kosci.

Składniki

  • piersi z kurczaka, 600g
  • cebula, 4 szt
  • papryka zielona, 2 szt
  • pomidory, 8 szt (lub 2 puszki krojonych)
  • czosnek, 4 zabki
  • chilli (najlepiej zielone), wg upodoban
  • orzeszki ziemne mielone, 200g (lub pol sloiczka masla orzechowego)
  • curry, 1 lyzka
  • GALKA MUSZKATOLOWA, 1 lyzka
  • kolendra mielona, 1 lyzeczka
  • gorczyca mielona, 1 lyzeczka
  • pieprz czarny, 1 lyzka
  • maggi, 4 lyzki
  • olej, ok 2 lyzki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule zetrzec na tarce lub w blenderze. Kurczaka pokroic w kostke.

  2. Mase cebulowa smarzyc na oleju czesto mieszajac, po ok 5 min dodac wszystkie przyprawy (oprocz maggi) i smazyc do uzyskania jasno brazawego koloru, nastepnie dodac kurczaka i pomidory, przykryc pokrywka i dusic ok 15 min mieszajac od czasu do czasu.

  3. Dodac orzeszki (lub maslo orzechowe) starty czosnek, papryke i maggi, ewentalnie dosolic, gotowac jeszcze ok 10-15 min.

  4. Mozna rowniez dodac szpinak , cukinie lub inne warzywa. Podawac z ryzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewela1212 30 sierpnia 2011 Zrobilam dzis to danie na obiad. Moj maz byl zachwycony. Ja z reszta tez. Lubie kuchnie hinduska a to danie jest podobne. takze uzylam czerwona papryke i cale masionka gorczycy bo nie mialam zmielonych.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 14 lipca 2011 Danie zostało wypróbowane i wyszło znakomicie! GORACO POLECAM, zwłaszcza miłośnikom nieco bardziej egzotycznego i aromatycznego gotowania. Paprykę miałem akurat czerwoną, zamiast gorczycy dałem łyżkę ostrej musztardy, po dodaniu orzeszków potarwa była zbyt gęsta i musiałem dodać wody, ale to są drobiazgi. W moim akurat przypadku dla uzyskania zharmonizowanego smaku potrzebny był jeszcze dodatek lyzki miodu, co równiez innym polecam, bo wyszo wspaniale (myślę, że to zależy od kwaśności pomidorów). Danie bezapelacyjnie wchodzi do mojego stałego repertuaru!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajanawakacjach 06 lipca 2011 Nie wiem czy mi się uda to ugotować y osiagnieciem takiego efektu,ale jestem tzm daniem zachwycona.
A jeśli ye sypinakim to takim surowzm czy mrożony może też być?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 06 lipca 2011 Ja bym potrawę nazwał kurczak w sosie arachidowym. Bez względu na nazwę przepis wygląda rewelacyjnie. Jutro robię! Już się cieszę na pikantno-orzechowy smak :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 06 lipca 2011 Super przepis,podoba mi sie pod kazdym wzgledem!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 kwietnia 2010 O! Kurczak, pomidory i orzeszki - to coś nowego. Chętnie wypróbuję, brzmi smakowicie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń