Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie musztardowym

Kurczak w sosie musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Kurczak w sosie musztardowym"

Składniki

  • 1 nieduży kurczak
  • sól
  • 3 łyżki masła
  • nieduża cebula
  • łyżka mąki
  • ok. 400 ml bulionu drobiowego (instant)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • garść drobno posiekanego estragonu
  • pieprz czarny mielony
  • 500 g różyczek brokułów
  • 2 łyżki płatków migdałowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą i włóż do brytfanny. Dodaj dwie łyżki masła, podlej wodą i piecz w temperaturze 180 st. C. Podczas pieczenia polewaj wytworzonym sosem. Po 30 minutach obróć kurczaka, dopiecz do przyrumienienia, potem wyjmij i odstaw.

  2. Wypieczony sos przelej do rondelka, dodaj resztę masła i podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę. Oprósz mąką, podsmaż i rozrzedź bulionem. Sos gotuj przez ok. 15 minut.

  3. Pod koniec wmieszaj śmietanę, musztardę i estragon. Dopraw solą i pieprzem. Różyczki brokuła dodaj do osolonej wrzącej wody, gotuj przez około 2 minuty i odcedź. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.

  4. Pieczonego kurczaka poporcjuj, porozkładaj na talerzach, podlej sosem musztardowym, obłóż brokułami i posyp płatkami migdałowymi. Podawaj z gotowanym ryżem.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń