Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie porowo-jabłkowym

Kurczak w sosie porowo-jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1457

Dodano:

Odsłon: 461

Delikatne mięso kurczaka doskonale komponuje się z kremowym, słodko-kwaśnym sosem. Por i natka pietruszki nadają potrawie piękny aromat. Do tak przygotowanego kurczaka polecam makaron tagliatelle.

Składniki

  • Filet z kurczaka - jeden podwójny (ok. 500 g)
  • Por - jasna część z jednej sztuki
  • Jabłko - 1/2 sztuki
  • Śmietana 30 % - 100 ml
  • Olej do smażenia
  • Makaron tagliatelle - 200 g
  • Składniki na marynatę:
  • Olej - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 2 szczypty
  • Pieprz - szczypta
  • Dodatkowo: posiekana natka pietruszki do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na marynatę wymieszać do rozpuszczenia cukru.

  2. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne kawałki długości ok. 5 cm. Mięso wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, o ile dysponujemy takim czasem. W przypadku, gdy chcemy danie przygotować szybko, można pominąć czas marynowania.

  3. Po upływie czasu marynowania na patelni rozgrzać olej i na niewielkim ogniu podsmażyć pora pokrojonego w piórka. Por powinien być miękki, ale nie należy go rumienić.

  4. Do podsmażonego pora dołożyć zamarynowane mięso, lekko zwiększyć ogień i smażyć przez kilka minut cały czas mieszając.

  5. Kiedy mięso będzie już białe, dołożyć na patelnię jabłko starte na tarce o drobnych oczkach i wymieszać.

  6. Na koniec powoli wlać na patelnię śmietanę, delikatnie mieszając sos. Makaron ugotować, podawać z sosem posypanym natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń