Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1689

Dodano: 24.01.2010

Odsłon: 14862

Bardzo aromatyczne i słodkie :)

Składniki

  • piersi z kurczaka, 2
  • papryki, 2
  • cebule, 2
  • Ananas, puszka
  • ryż, 2x125 gram
  • Sos:
  • Ketchup, miód, sos sojowy jasny, ocet jabłkowy lub winogronowy, po 2 łyżki
  • zalewa z ananasa
  • cukier, koncentrat pomidorowy, po 1 łyżce
  • curry, słodka czerwona papryka, po 1 łyżeczce
  • sól, peiprz, do smaku
  • masło, do smazenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Solimy pieprzymy i dostawiamy do lodówki. Paprykę kroimy w kostkę 2x2 cm. Cebule kroimy w grubszą kostkę. Ananasa w centymetrową kostkę. Składniki sosu łączymy i mieszamy na jednolitą masę. Próbujemy, gdy uznamy że czegoś nam brakuje dodajemy wedle własnego uznania i smaku. Ryż gotujemy ok. 20 minut. Ja używam Basmati. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na kurczaka. Gdy będzie miał złoty kolor przekładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy paprykę. Gdy papryka lekko zmięknie dodajemy ananasa i dusimy razem ok. 7 minut. Następnie dodajemy naszego złotego kurczaka i razem trzymamy na małym ogniu przez ok. 5 minut by następnie dodać nasz sos. Dusimy po przykryciem ok. 10 minut. Na talerze wykładamy ryż tak by powstał pierścień, do jego środka nakładamy sos 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pablocek 13 grudnia 2012 Bardzo fajne danie. Robiłem je już kilka razy i zawsze smakuje wyśmienicie. Nieraz zamiast ananasa z puszki dodaję świeży owoc. Wtedy aromat anansa jest jeszcze bardziej intensywny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paola1984 21 marca 2010 wygląda świetnie i wreszcie znalazłam przepis na taki sos! Dzięki!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 24 stycznia 2010 LUbie takie smaki,apetyczne i kolorowe danie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń