Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1076

Dodano:

Odsłon: 508

Proste i szybkie danie z piersi kurczaka podane z makaronem.

Składniki

  • filet z kurczaka /podwójny/ 1 szt
  • makaron 30 dag
  • śmietana 18 % 300 ml
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka słodka do smaku
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • koperek 1 łyżka
  • natka kolendry 1 łyżka
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i mieloną papryką. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przygotowanego fileta i smażymy na rumiano.

  2. Makaron /kolanka, świderki lub podobny/ gotujemy al dente w osolonym wrzątku i odsączamy.
    Natkę pietruszki i kolendry oraz koperek drobno siekamy, dodajemy do śmietany, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy.

  3. Na patelnię do usmażonego fileta wlewamy śmietanę z ziołami. Mieszając zagotowujemy. Makaron możemy dodać bezpośrednio na patelnię i wymieszać lub ułożyć porcję makaronu na talerzu a na nim kurczaka z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń