Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie szpinakowym

Kurczak w sosie szpinakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 3318

Dodano:

Odsłon: 267

kurczak w pysznym sosie

Składniki

  • udziec lub pierś z kurczaka
  • pieczarki ok 30 dag
  • szpinak mrożony 4-5 kostek
  • pomidor 1 szt
  • serek topiony 1/2 bloczka
  • śmietana 18% 2-3 łyżki
  • cebula 1/2 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • olej
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. kurczaka umyć, posolić, odstawić na kilka godz.
    2. rozgrzać olej na patelni, obsmażyć kurczaka na rumiano, jeśli to były udka,to zlać wytopiony tłuszcz,
    3. cebule i czosnek pokroić drobno, poddusić, dodać pokrojone pieczarki, chwilę jeszcze dusić, dodać szpinak i obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, posolić, dusić do miękkości, podlać wodą, dodać serek i śmietanę, zagotować, doprawić solą i pieprzem,
    4. do powstałego sosu włożyć obsmażonego kurczaka, dusić do miękkości, uważając, żeby się nie przypaliło,
    5. podawać z ryżem lub makaronem i sałatą,





    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń