Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 1385

Dodano:

Odsłon: 219

Witajcie we Francji! - kraju szampana, wina oraz wspaniałych serów. Dzisiejsze danie jest klasykiem tej wyrafinowanej kuchni. Delikatny kurczak w kremowym sosie na bazie białego wina z pieczarkami. To bardzo proste i eleganckie danie, które z pewnością przeniesie Was do kraju, który zachwyca różnorodnością smaków, przepychem podawania dań i oryginalnością.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 250 g białych pieczarek
  • 130 ml białego wina wytrawnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • grubo mielony pieprz kolorowy
  • pieprz biały i sól
  • natka pietruszki
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był rumiany. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki.
    Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty.
    Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
    Bon appétit !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń