Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak w sosie z masłem orzechowym

Kurczak w sosie z masłem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 4606

Dodano:

Odsłon: 1376

To danie po raz pierwszy jadłam w Holandii za pierwszym razem nie przypadł mi do gustu ze względu na to iż nie lubiłam właśnie masła orzechowego!! ale z każdym kęsem się do niego przekonywałam i teraz często go robię wręcz uwielbiam... taki mega pikantny z sambalem :)

Składniki

  • 2-4 piersi z kurczaka
  • masło orzechowe najlepiej z 90% zawartością orzechów
  • sos sojowy Tao Tao z czosnkiem i miodem
  • 0.5 - 1 łyżeczki sambala
  • 2 łyżki miodu
  • czosnek świeży 2-3 ząbki
  • cebula biała i czerwona po 1 szt.
  • bazylia, oregano, sól, papryka słodka w proszku
  • ok 0.5 szkl. wody
  • * Jeśli ktoś ma możliwość kupna typowo Holenderskiego to - Ketjap Manis
  • Pindasaus Mild lub Pikant
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić w kostkę dodać do niego wszystkie składniki oprócz MASŁA ORZECHOWEGO!

    Najlepiej odstawić na noc w celu dobrego zamarynowania

    Następnego dnia kurczaka wyjąć z marynaty ponabijać na patyczki od szaszłyków i usmażyć na niewielkiej ilości oleju

    Marynatę przełożyć do garnka doprowadzić do wrzenia, należy pamiętać o częstym mieszaniu aby się nie przypaliło na koniec dodać masło orzechowe

    Podawać z kurczakiem i frytkami

    * SMACZNEGO!!

  2. Można i w taki sposób podać ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń