Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie z pleśniowego sera

Kurczak w sosie z pleśniowego sera

Autor: kuchcik2

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 13

Dodano: 23.06.2011

Odsłon: 1494

Oryginalne danie i gościom trudno zgadnąć, z czego jest ten sos (b. smaczny)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka poporcjować, posypać solą i pieprzem.

  2. Na patelni rozpuścić masło i obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Kurczaka przełożyć do garnka, patelnię wypłukać odrobiną wody i wlać do garnka.

  3. Dodać kostkę rosołową, rozdrobniony widelcem ser pleśniowy, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować ok. 15 minut

  4. Następnie dodać pokrojoną w paski zieloną paprykę i gotować następne 15 minut.

  5. Na końcu wlać śmietanę i gotować 5 minut. Gotowe. Najlepiej pasuje podane z ryżem basmati.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 27 kwietnia 2012 Naprawdę Ci Susi smakowało? Co się z Tobą stało?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 10 kwietnia 2012 Witaj Grażka, sos musi być aksamitny i dość gęsty, zależy na jak duże czy małe kawałki podzielisz kurczaka. Osobiście kupuję kawałki, które są po oddzieleniu pałek z ud kurczaka (można takie kupić na tackach), ale właściwie każda część się nadaje z tym, że lepsze są te z kośćmi, bo smaczniejsze. Po smażeniu i pół godziny gotowania na pewno będą wystarczająco dobre, można to zresztą spróbować. Co do ilości wody, nie mysi ona przykrywać kurczaka, część będzie pochodziła z kurczaka, część z papryki no i śmietana. Ale trzeba go dusić na małym ogniu i pilnować (tzn. nie pozwolić, żeby przywarł do dna garnka). Życzę smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 10 kwietnia 2012 Chciałam zapytać czy wystarczy gotowanie 2 x po 15 minut? nie będzie mięso twarde? nie podałaś ile wody powinno być w garnku, czy tyle żeby przykryć mięso? a tak poza potrawą - piesek piękny bardzo podobny do pieska ,,gochy 01,, a i ten od ,,goramarciny1,, superowy!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 11 lutego 2012 Bardzo się cieszę-to przepis mojej przyjaciółki Szwedki. Rzeczywiście udany, tylko ser musi być 'mocny', tzn. nie np. gorgonzola, tylko właśnie rokpol czy dana blue. Dość łatwe w przyrządzeniu . Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 11 lutego 2012 niedawno wypróbowałam - naprawdę ekstra- sosik rewelacja.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 24 czerwca 2011 Brzmi bardzo ciekawie i smakowicie.Do ulubionych,niedługo wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń