Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie z zielonego groszku

Kurczak w sosie z zielonego groszku

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 678 Ocena: 41169

Dodano: 15.07.2014

Odsłon: 820

Danie mało skomplikowane, smaczne i sycące.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • sól, pieprz czarny mielony, curry
  • papryka czerwona 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • śmietanka 30% 1 łyżka
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ćwiartki z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem pieprzu i curry. Mięso wyjąć z garnka. Dwie szklanki wywaru drobiowego wykorzystać do sosu, resztę można zamrozić, zawsze może się przydać jako baza do innego sosu lub zupy.

    Sos z zielonego groszku: Do wywaru drobiowego wrzucić osączony zielony groszek, gotować kilka minut. Następnie przestudzić, zmiksować, wlać śmietankę, ponownie podgrzać, ale już nie gotować. Paprykę obrać, pokroić w paski, podsmażyć na maśle, wrzucić do sosu. Całość zamieszać, doprawić do smaku jeżeli to konieczne.

    Kurczaka przed podaniem włożyć do sosu, podgrzać.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 15 lipca 2014 Świetny ten groszkowy sosik, a całość komponuje się wyśmienicie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń