Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w warzywach

Kurczak w warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1877 Ocena: 43119

Dodano:

Odsłon: 13990

Danie typu: "mam lenia i nie chce mi się stać przy garach"...właściwie samo się robi, nie potrzebuje żadnych dodatków, bo można podać z pieczywem. Surówki też nie musimy robić...nic, tylko skosztować :D

Składniki

  • 500 g udek z kurczaka
  • 300 g ziemniaków
  • 3-4 marchewki
  • 2 pory (biała część)
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • 125 ml śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Udka nacieramy solą, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem. Marchewki obieramy, kroimy w talarki, układamy na spodzie garnka o grubym dnie.<br />
    Udka smażymy na rozgrzanym oleju, układamy na marchewkach. Na mięso wykładamy obrane i pokrojone w grube plastry, ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy fasolkę szparagową, pokrojony w plasterki por, pokrojone w paski papryki. Całość posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i dusimy pod przykryciem 35 min.<br />
    Następnie wlewamy śmietanę, całość dokładnie mieszamy i mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń