Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w ziemniaczano-chipsowej panierce

Kurczak w ziemniaczano-chipsowej panierce

Autor: codziennik_kulinarny

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 441

Dodano: 06.05.2017

Odsłon: 211

Chrupiący kurczak w panierce z chipsów ziemniaczanych

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 1/2 szklanki majonezu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 małe torebki chipsów ziemniaczanych
  • pół szklanki mąski pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • 1 czubata łyżka masła
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Kawałki kurczaka obsypujemy delikatnie solą i pieprzem. Ukłądamy na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Smarujemy ze wszystkich stron dokładnie cienką warstwą majonezu.

  2. Przygotowujemy panierkę: chipsy mixujemy (można w blenderze lub robocie kuchennym) z masłem, mąką, proszkiem do pieczenia. Panierkę przepsypujemy do torebki foliowej, do której przekładamy kawałki kurczaka obtoczone w majonezie. Torebkę zamykamy szczelnie i energicznie potrząsamy do momentu, aż panierka przylgnie do kurczaka.

  3. Kurczaka przekładamy ponownie na blachę. Pieczemy najpeirw przez ok. 35 minut, po czym obracamy kawałki kurczaka na drugą stronę i pieczemy kolejne 35-40 minut.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń