Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak wędzony, sous vide

Kurczak wędzony, sous vide

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 374

Kurczak uwędzony, a następnie obrabiany termicznie metodą sous vide

Składniki

  • - kurczak wiejski lub wolnego wybiegu
  • - woda
  • - sól kamienna 50g/1l
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka solimy przez noc w solance 50g soli na 1 litr wody. Odstawiamy w chłodne miejsce ok. 10st.

    Rano wieszamy kurczaka celem ocieknięcia.

  2. Wędzarnię rozgrzewamy do 50-60st. Wieszamy kurczaka, osuszamy i następnie wędzimy w temp. Ok. 50 st. do osiągnięcia złotej lub jasno brązowej barwy. Wyjmujemy kurczaki z wędzarni, wieszamy w chłodnym miejscu.

  3. Następnie po ostygnięciu do wnętrza kurczaka można włożyć gałązki ulubionych przypraw. Ja dałem rozmaryn. Wkładamy do torebki do pakowania próżniowego i zamykamy w próżni. Wkładamy kurczaka w torebce do wody i ustawiamy cyrkulator na 65st. Tak parzymy kurczaka 4h, jeśli jest duży to nawet 6h.

  4. Studzimy w zimnej wodzie i po ostygnięciu zajadamy.
    Tak przygotowany kurczaka jest aromatyczny, skórka jest jadalna, miękka, za to mięso szczególnie pierś bardzo delikatna, rozpływa się po przyciśnięciu językiem, ale kurczak jest zwięzły i nie rozpada się. Do tego wewnątrz kurczaka zbiera się troszkę smakowitej galaretki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 kwietnia uwielbiam, ale "suvi" jeszzce nie jadlam.
te biale wilgotne miasko!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń