Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak wielu smaków jak z rożna

Kurczak wielu smaków jak z rożna

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 780

Dodano:

Odsłon: 2073

Kurczak wielu smaków jak z rożna!

Składniki

  • Zioła włoskie: mieszamy w równych ilościach np. po pół łyżeczki: majeranek, tymianek, cząber, szałwia, oregano, bazylia
  • 1 płaska łyżka wędzonej mielonej papryki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sproszkowana cebula i czosnek ok. pół łyżeczki
  • Oliwa z oliwek
  • 2-4 udka z kurczaka
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu, skórę zostawiamy. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową.

  2. Po oczyszczeniu układamy kurę w naczyniu, i smarujemy oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 250 C.

  3. Następnie nacieramy wędzoną papryką tak by pokryć całą powierzchnię mięsa. Stopniowo posypujemy resztą przypraw.

  4. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  5. Zależnie od wielkości udek pieczemy od 45 do 55 min. Po upływie połowy czasu pieczenia udka polewamy po wierzchu tłuszczykiem, który sie wytopił w trakcie pieczenia i kontynuujemy pieczenie.

  6. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, a udka zostawiamy w piekarniku jeszcze na ok. 10 min.

    Kurczak wielu smaków jak z rożna podajemy z ulubionymi dodatkami np. sałatą ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 stycznia Już myślałem, że to sen zimowy, tu tak znienacka taki pyszny kurczaczek xD
Super danie, nawet pies u nas by skorzystał ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Fonka 14 stycznia Wyglądają bardzo apetycznie, mniam, mniam:D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń