Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Yassa

Kurczak Yassa

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 6316

Kolejny przepis rodem z Afryki Zachodniej.. tym razem z Senegalu. Pyszne i proste danie z latwo dostepnych skladnikow. Najczesciej podawane z ryzem lub smazonym yamem, a nawet goraca bagietka.

Składniki

  • kurczak, 1 sredni
  • cebula, 1.5 kg
  • zielone oliwki, 1 garsc
  • olej, 2 lyzki
  • zielona papryka, 1 szt
  • marchewka, 3 szt
  • na marynate:
  • musztarda (typu dijon), 3 lyzki
  • natka pietruszki (bardzo drobno posiekana), 1 peczek
  • sok z 2 duzych cytryn
  • maggi, ok. 2 lyzek (wg uznania)
  • posiekany czosnek, 4 zabki
  • swiezo mielony pieprz
  • sol
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka podzielic na 4-6 kawalkow i zamarynowac na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Po zamarynowaniu obsmazyc kurczakana rumiano na glebokiej patelni dodjac cala marynate. Kurczaka odlozyc i na tej samej patelni podzmazyc cebule pokrojona w piorka, papryke w slupki i marchewke w plasterki przez ok 10 min do nabrania lekko zrumienionego koloru, po czym dodac ok 2 szkl wody lub bulionu i wczesniej podsmazonego kurczaka, dusic pod przykryciem ok 20 min, dodac oliwki i dusic jeszcze 10 min. W razie potrzeby oprawic sola, pieprzem i maggi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

NATIE 31 sierpnia 2011 Osobiscie czosnek i pietruszke traktuje blenderem.. pozwala to zaoszczedzic troche czasu. Ciesze sie, ze smakowalo :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 31 sierpnia 2011 Danie pracochłonne, walczyłem z nim spoooro czasu! aczkolwiek zdecydowanie było warto, kurczaka polecam przetrzymać w marynacie całą noc bo nadaje mu ona rewelacyjnego smaku. Pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń