Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z boczkiem po francusku"
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 117
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 117
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Składniki
W aromatycznym sosie z szałwią:
<strong>Podstawowe </strong>
60 dag piersi z kurczaka, 15 dag żółtego sera, 4 cienkie plastry bekonu.
<strong>Dodatki i przyprawy</strong>
gałązki szałwii, 2 łyżki oleju, 100 ml białego wytrawnego wina, 100 ml bulionu drobiowego, 2 łyżki mąki tortowej, sól, pieprz.
Piersi kurczaka podziel, umyj i osusz. Lekko je rozbij z obu stron, najlepiej przez folię spożywczą. Ser pokrój w jednakowe pałeczki. Szałwię opłucz, dokładnie strząśnij wodę. Filety oprósz solą i pieprzem, na każdym połóż plaster bekonu (jeśli jest większy niż filet, złóż go na pół), 2 listki szałwii oraz pałeczkę sera.
Zwiń roladki zepnij wykałaczkami. Rozgrzej głęboką patelnię, wlej olej i na dużym ogniu obsmaż roladki ze wszystkich stron. Podlej je winem i bulionem, dodaj kilka pokrojonych listków szałwii. Przykryj pokrywką. Duś do chwili, aż ser zacznie się topić.
Wyjmij roladki z patelni, sos zagęść mąką, podgotuj i przypraw do smaku. Włóż z powro tem roladki, chwilę razem podgrzewaj. Podawaj ozdobione listkami szałwii.Źródło: Kobieta i życie