Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z farszem na bazie wątróbki"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 236
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 364
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 368
Polecam.
Odsłon: 794
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 236
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 364
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 368
Polecam.
Odsłon: 794
Składniki
Kurczaka umyj, dokładnie osusz. Natłuść go olejem lub stopionym masłem, natrzyj przyprawami na wierzchu i w środku, skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Nagrzej piekarnik do 200°C i wstaw kurczaka. Gdy skórka się zrumieni, zmniejsz temperaturę do 150°C.
Jeśli pieczesz go w otwartym naczyniu, podlej szklanką wody i co jakiś czas polewaj mięso. Jeśli pod przykryciem, zdejmij je przed końcem pieczenia – skórka nabierze chrupkości.
Wątróbkę oczyść, opłucz, odsącz i drobniutko posiekaj. Podsmaż ją na łyżce masła. Kajzerkę namocz w mleku. Oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę, żółtko utrzyj z łyżką masła na puch.
Do przestudzonej wątróbki dodaj odciśniętą kajzerkę, utarte żółtko, posiekaną natkę. Dopraw dobrze solą, pieprzem i gałką. Wmieszaj ubitą pianę. Włóż farsz do kurczaka, zepnij go lub zaszyj i upiecz (godzina na kg). mięsa.Źródło: Kobieta i życie