Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak z oliwkami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 197
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 426
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 460
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 197
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 426
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 460
Składniki
Udka kurczaka op łucz, osusz, a potem natrzyj solą. W dużym rondlu rozgrzej 5 łyżek oleju. Włóż udka, obsmaż na złoty kolor, wyjmij.
Cebulę obierz, pokrój na kawałki. Przesmaż na tym samym tłuszczu. Dodaj przecier pomidorowy, bulion (najlepiej drobiowy) oraz białe wino. Wrzuć 2 goździki i liść laurowy. Wsyp po sporej szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, wymieszaj.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Wrzuć do przygotowanego sosu razem z udkami kurczaka. Przykryj garnek. Duś całość na średnim ogniu około 40 minut. W tym czasie czarne oliwki (bez pestek) osącz z zalewy. Pomidorki koktajlowe opłucz i osusz.
Gdy mięso kurczaka będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości, dodaj czarne oliwki i pomidorki koktajlowe. Duś razem pod przykryciem jeszcze 5-8 minut. Na koniec potrawę raz jeszcze dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj np. z makaronem.
Czas ok. 70 min; porcja – 490 kcal, cena 3,90 zł.Źródło: Świat kobiety