Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z pesto

Kurczak z pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z pesto"

Składniki

  • Op. ciasta fran cuskiego
  • 10-15 pieczarek
  • 10 dag startego żółtego sera
  • pół słoiczka (4-5 łyżeczek) pesto (u mnie bazyliowe)
  • mały filet z piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ziołowa przyprawa do kurczaka
  • jajko do posmarowania ciasta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa

  2. Ciasto rozwiń (jeśli potrzeba wcześniej rozmroź). Odetnij ostrym nożem z dłuższego boku 3 paski o szerokości ok. 1 cm każdy. Rozłożone ciasto równomiernie posmaruj pesto.

  3. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki. Podsmaż na oleju, przypraw, ostudź. Kurczaka opłucz, osusz, pokrój wzdłuż na cienkie paski. Lekko posyp przyprawą do kurczaka, wymieszaj. Ułóż na cieście (kurczak musi być surowy, żeby się potem ładnie zwinął i zapiekł). Ułóż pieczarki, posyp startym serem.

  4. Całość zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku. Wierzch udekoruj odciętymi paskami ciasta, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika, piecz 15-20 minut.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń