Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak z pieczarkami i nutką kokosu

kurczak z pieczarkami i nutką kokosu

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 597 Ocena: 8364

Dodano: 27.11.2011

Odsłon: 5987

pyszny, aromatyczny, niecodzienny smak kurczaka :-)

Składniki

  • filet z piersi kurczaka, 2 duże
  • cebule, 2 małe
  • ząbki czosnku, 2
  • starty imbir, 2 łyżeczki
  • mielone chili, 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka, 1/2 łyżeczki
  • pieprz, szczypta
  • pieczarki, 20 dag
  • bulion drobiowy, 850 ml
  • dojrzałe pomidory, 3 średnie
  • wiórki kokosowe, 2 czubate łyżki
  • zmielone migdały, 2 łyżki
  • DODATKOWO:
  • papryka (czerwona lub pomarańczowa), 1 szt.
  • cebula dymka, 3
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i przesmażyć na patelni. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek drobno pokroić, imbir zetrzeć. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, czosnek, imbir z papryką chili ok. 2 min. Następnie dodać pokrojone w grube plastry pieczarki i pomidory wcześniej sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone. Dolać bulion, dodać kurczaka i lekko osolić. Przykryć pokrywką i dusić ok. 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Ok. 20 min przed końcem zdjąć pokrywkę aby bulion mógł trochę odparować. Dodać słodką paprykę, pieprz, wiórki kokosowe i zmielone migdały, wymieszać i dusić jeszcze ok. 2-3 min.

  2. Na osobnej patelni przesmażyć do kruchości pokrojoną dosyć drobno paprykę i dymkę.

  3. Ugotować ryż, wyłożyć na niego sos z kurczakiem i na wierzch wyłożyć paprykę z cebulką. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sygitta 27 listopada 2011 znam ten przepis.tylko troszke inne skladniki.kiedys robilam prawie codziennie:) sprobuje twojego w najblizszej przyszlosci:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń