Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak z pieczarkami w cieście francuskim

Kurczak z pieczarkami w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1513

Dodano:

Odsłon: 41828

Mimiwiki robi go na dwa sposoby które z pewnością wypróbuję, a ja robiłam kilka dni temu jeszcze inaczej.

Składniki

  • Filet z kurczaka 1podwójny średniej wielkości
  • Ciasto francuskie 2opakowania
  • Pieczarki 25dag
  • Przyprawa do kurczaka
  • Cebula 1szt.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Pieczarki myjemy kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle razem z posiekaną wcześniej cebulką. Doprawiamy je pieprzem i solą. Dobrze by było aby odparowała z nich woda.
    Dzielimy ciasto francuskie na cztery części. Każdą z tych części nacinamy wzdłuż dłuższego boku z obu stron w paski ( mniej więcej co 1,5 cm ) zostawiając miejsce po środku ciasta aby nałożyć kurczaka i pieczarki.
    Po nałożeniu farszu zakładamy paseczki na przemian raz z lewej raz z prawej strony zostawiając maleńkie przerwy między nimi dla odparowania kurczaka.
    Tak zwinięte pakieciki wkładamy do lodówki na kwadrans po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200stopni około 25 - 30 minut u mnie bez termoobiegu:-)) Podawałam z sałatą lodową w sosie paprykowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 kwietnia 2014 próbowałem dzisiaj i 25 minut to dobry czas pieczenia, ale to zależy oczywiście od naszego pieca.Jednak to taki fajny i prosty sposób na fantastyczne danie,że każdy "zrozumie"swój piekarnik:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lukrowababeczka 11 lutego 2014 Witam! Mam pytanko.Czy 30 min to nie jest za dużo na ciasto francuskie? Nie spali się? Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 11 lutego 2014 A ja wypróbowałam już Twój sposób- pyszny :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarzyna13535 11 lutego 2014 czy kurczaka smazymy razem z pieczarkami, czy wkladamy do farszu surowego - pytam, bo gdzies mi to umknęło Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 lutego 2014 Jak się patrzy na takie przepisy i zdjęcia to widzi się pasję, smak... i widać,że użytkownik wie po co tutaj jest!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 09 lutego 2014 Kasiu , super przepis, piękna apetyczna fotka, jestem pod wrażeniem . Przepis już w książce:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń