Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z porami i pieczarkami duszony w białym winie

Kurczak z porami i pieczarkami duszony w białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 432 Ocena: 7607

Dodano:

Odsłon: 1901

Kurczak z porami i pieczarkami, duszony w białym winie bardzo nam zasmakował:). Danie jest delikatne a zarazem dość wyraziste w smaku, bo ostrości nadaje tu por. Polecam na niedzielny obiad, danie robi się bardzo szybko.

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 2 duże pory
  • 400g pieczarek
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, chilli, papryka słodka, natka pietruszki do posypania
  • olej
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, por i pieczarki w plastry.

  2. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem chilli i papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy por, smażymy 2-3 minuty, wlewamy białe wino, dusimy do wyparowania płynów, po czym dodajemy pieczarki, smażymy jeszcze 10-15 minut.

  3. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń