Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z porem na maśle w sosie śmietanowo-koperkowym

Kurczak z porem na maśle w sosie śmietanowo-koperkowym

Autor: monikab83

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 65

Dodano: 24.03.2012

Odsłon: 16207

Smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • filet z piersi kurczaka, 2-3
  • śmietana 12% lub 18%, 200-300g
  • por, 2-3sztuki
  • KOPER, pęczek
  • masło, wg uznania
  • Przyprawy - do kurczaka, pieprz, czosnek granulowamy, odrobina maggi, szczypta
  • ryż, 100-200g
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, w tym czasie kroimy w krążki białą część pora po czym wrzucamy wszystko na patelnię. Przykrywamy i dusimy do miękkości (ok.5 min.)

  2. Kurczaka kroimy w paski lub kostkę i dodajemy do podduszonego pora. Mieszamy, doprawiamy podanymi wyżej przyprawami i znowu dusimy (ok. 10min.)

  3. Do pora i kurczaka wlewamy śmietankę oraz pokrojony drobno świeży koper. Mieszamy, przykrywamy i dusimy kilka minut aż wszystko się na patelni "przegryzie" (8-10min.)

  4. Gotową potrawę podajemy np. z ugotowanym białym ryżem.

  5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

shila77 04 kwietnia 2012 Przepis rewelacyjny, zrobiłam dziś na obiad. Nie miałam maggi więc dodałam przyprawę do kurczaka kamisa :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 26 marca 2012 Mmmmm na pewno pychotka, muszę zrobić, 5 zostawiam i zabieram do ulubionych :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megii 24 marca 2012 wygląda smakowicie, chętnie spróbuję:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń