Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z rozmarynem

Kurczak z rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 2899

Taka wersja kurczaka zadowoli zwolenników świeżych ziół. Ja użyłam rozmarynu, tymianku, ale równie dobrze możesz użyć innych świeżych ziół. Jako dodatek do mięska polecam przyrządzić warzywka lub puree. Pozostawiam to Waszej woli

Składniki

  • 4 duże gałązki rozmarynu
  • 4 duże gałązki tymianku
  • 4 filety z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • pół szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki wymieszana z 2 łyżeczkami wody
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.

    2. Każdą pierś z kurczaka obłóż ciasno gałązkami rozmarynu i tymianku. Posyp płatkami chilli oraz przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

  2. 3. Na dużej nagrzanej patelni zacznij smażyć filety. Nie ściągaj z niego rozmarynu ani tymianku. Smaż z każdej strony po pięć 5 minut, aż lekko zbrązowieją. Tak usmażonego kurczaka przełóż na blaszkę i piecz w piekarniku jeszcze około 20min.

    4. Po upieczeniu przełóż kurczaka na talerz i owiń folią.

    5. Pozostały po kurczaku tłuszcz wlej na patelnię i zacznij podgrzewać, dodając bulion. Wymieszaj i dodaj mieszankę mąki i wody. Ponownie zamieszaj. Gotuj przez 1 minutę. Zdejmij z ognia. Polej kurczaka sosem i podawaj.

    ENJOY THE FOOD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 13 kwietnia 2016 Bardzo dziękujemy za ten przepis - zamieściliśmy go w naszym zestawieniu 20 ciekawych przepisów na dania z kurczakiem - https://smaker.pl/newsy-20-smacznych-pomyslow-na-kurczaka,1899062,a,.html

Pozdrawiamy :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń