Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z ryżem"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 116
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 116
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Składniki
Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, oczyść z ewentualnych błonek. Pozostaw w całości. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj.
Przygotuj marynatę do mięsa. W miseczce umieść jogurt naturalny. Dodaj do niego roztarty czosnek, łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę curry oraz łyżkę igiełek rozmarynu. Marynatą zalej przygotowane piersi kurczaka. Odstaw pod przykryciem do lodówki.
Następnego dnia piersi kurczaka wyjmij z marynaty i ułóż na pokrytej pergaminem blasze lub w żaroodpornym naczyniu. Piecz w temp. 180 stopni 40-50 minut (w zależności od grubości piersi).
W międzyczasie ryż przepłucz na sicie, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do miękkości (ok. 40 min). Do miski wrzuć pokrojone w kostkę marynowane papryczki chili, garść siemienia lnianego oraz ugotowany i odcedzony ryż. Całość skrop delikatnie sokiem z cytryny i oliwą. Posól do smaku, wymieszaj.
Doprawiony czerwony ryż wyłóż na półmisek. Pierś wyjmij, odstaw na kilka minut i pokrój w plasterki. Ułóż na ryżu. Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety